Trevliga cykelleder i Sverige

Att ta cykeln för att semestra gör att du kan få se så mycket mer! Du kan besöka platser du inte kan nå med bil så väl som att du hinner se så mycket mer!

Här i Sverige är vi lyckligt lottade då vi har många fina cykelleder, från Skåne i söder till Lappland i norr. 

Att cykla i Sverige är ett av de bästa sätten att upptäcka detta vackra land. Varför inte ta en lång tur längs den fantastiska kustlinjen, eller utforska nationalparkerna i norr? Du kan också besöka Sveriges sjö- och skogsklädda inland, eller få ut det mesta av dess städer med hjälp av omfattande dedikerade cykelstråk.

Norra Sverige

Den svenska sträckan av cykelvägen Östersjön, som sträcker sig häpnadsväckande 2 500 kilometer, tar cyklister från den nordligaste staden Haparanda på den finska gränsen ner till Ystad på sydkusten. Längs vägen kommer du att uppleva allt från sandstränder och forsande floder, till tysta skogar och böljande landskap. Och eftersom du kommer att passera genom många städer och städer kan du hoppa på och av nästan var som helst.

Något längre söderut och västerut ligger Sveriges skidmecka Åre, där du hittar ett antal utmärkta cykelleder. Storulvån går 120 kilometer medan Ullådalen bjuder på några rejäla uppförsutmaningar längs sina relativt korta 32 kilometer. Från Åre kan du åka västerut på den 10 kilometer långa blandade grus- och asfalterade vägen till Duved och Karolinermonumentet.

Mellansverige

Dalarna i Mellansverige har ett brett utbud av cykelleder, där Cykelvasaleden utan tvekan är den mest kända, främst för att den följer samma stig som det världsberömda 90 kilometer långa längdskidåkningsloppet Vasaloppet mellan Sälen och Mora. 

Sveriges västkust

Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelväg och utsågs till Årets europeiska cykelväg 2018. Den fantastiska kustleden är 390 kilometer lång och tar dig hela vägen genom Halland, från Helsingborg i söder, till Göteborg i norr. Var och en av de åtta sektionerna erbjuder bra val när det gäller sevärdheter, ställen att bo och äta, cyklar att hyra och andra bekvämligheter. 

När du cyklar på Sveriges västkust kanske du också vill ö-hoppa i Bohusläns skärgård – färjorna som trafikerar öarna låter dig ta en cykel ombord.

Klarälvsbanan är en annan bilfri led som slingrar sig genom det vackra inlandet i västra Mellansverige. Den 220 kilometer långa rutten har skogar, sjöar och berg, samtidigt som den går genom en rad charmiga byar som Munkfors, Sysslebäck och Hagfors. 

Sveriges östkust

På östkusten hittar du Sveriges äldsta cykelled, den 400 kilometer långa Mälardalsleden, som tar dig runt Mälaren. Leden binder samman ett antal städer, bland annat Stockholm, Södertälje, Eskilstuna och Västerås. Den täcker hela Mälardalen och ansluter även till cykelleden Sverigeleden som ger dig tillgång till ett stort nät av leder på totalt cirka 800 kilometer.

Vikingavägen har inte bara ett fantastiskt namn, det är också en utmärkt 35 kilometer lång led som börjar längs sjön Erken och sedan går söderut mot de medeltida byarna Malsta och Lohärad. 

Du kan också öhoppa med cykel i Stockholms skärgård. Sandhamn är en perfekt dagsutflykt, medan Möja låter dig utforska inlandets skogar och vackra kuster.

Söder om Mälaren, i sydöstra Sverige, kan du prova de bilfria vägarna runt den 87 kilometer långa Göta kanal, som löper längs med Sveriges längsta vattenväg. Den mestadels plana rutten börjar i den lilla orten Sjötorp, som ligger vid Vänern, och slutar i Tåtorp. 

Längre norrut på östkusten hittar du Sveriges Höga Kusten (Höga Kusten), där den 130 kilometer långa Höga Kustensleden tar dig från Hornöberget i söder, till Örnsköldsvik i norr – och genom hela UNESCO:s världsarvslista. Längs vägen kommer du att uppleva lantliga ängar, karga berg, sandstränder och djupa, mörka skogar.

Södra Sverige

Sydostleden tar cyklister från Växjö i Småland till Simrishamn vid kusten på totalt 270 kilometer. Terrängen är lättillgänglig och erbjuder något av Sveriges finaste natur, från sjöar och skogar till orörd kustlinje. 

Ginstleden – Genistaleden – ligger söder om Göteborg och följer Nordsjökusten

10 Feb 2023