Fixa vårservice på cykeln

Det är bra att se över cykeln lite då och då. Nu när våren är här är det även bra att göra en vårservice av den. Det som är bra att börja med är att tvätta cykeln och det riktigt grundligt. Det går bra at göra med ljummet vatten och rengöringsmedel. Om du vill använda tarka avfettningsmedel, var försiktig med var på cykeln du använder det, då det lätt kan tränga in och lösa upp fett i lager och på andra ställen där fettet gör nytta. Du bör därmed bara tvätta med det på ställen som kedjan och kassett

Efter att du har tvättat cykeln kan du torka av den med en trasa. Passa även på att kolla så att det inte finns lösa muttrar och skruvar. Checka även av att alla delar på cykeln sitter där de ska och att de inte glappar, så som hjul ekrar, pedaler med mera. 

En annan bra sak att se över är drivlinan. I denna så ingår det kassett, kedja och vevparti. Delarna ska vara rena samt att de även ska vara fria från rost samt att de ska vara lagom infettade. 

Däckken på cykeln är med bra att kolla över. Kolla så att mönstret är ok och inte för slitet. Om det är för slitet mönster så kan det ge sämre grepp samt att det skyddar inte lika bra mot punka. 

Kolla också av dina bromsar. Om du har klassiska v-bromsar (fälgbromsar), så titta efter att hela klossen tar ordentligt mot fälgen och att de inte är nedslitna. Om du har skivbromsar, kolla så att det finns belägg kvar. 

7 May 2020