Laga mat för under 10 kronor per portion

Att laga mat, utan att det kostar allt för mycket, det är viktigt som student. För att komma bort från att äta nudlar eller kokta makaroner så brukar jag leta efter billiga recept på nätet. Det går att få till en massa god mat, för under 10 kr per portion. Tänkte dela med mig av ett par av dessa recept.

Bönchili med majskräm och tortillabröd
4 portioner
• Kostnad: 10 kr/ portion
• Vego: Bönchilin är vegansk och majskrämen är lakto- vegetarisk. Välj veganskt ostalternativ för att göra majskrämen vegansk.
• Tidsåtgång: ca 60 min
Bönchili
• 1 burk krossade tomater (5 kr)
• 1 gul lök (1 kr)
• 3 vitlökslyftor (1 kr)
• 1 msk spiskummin
• rapsolja
• 1 msk vinäger
• 1 msk kakao
• 1/2 grön chili (0,5 kr)
• chipotle efter smak
• 1/2 lime, saften (2 kr)
• 1 msk honung
• 2-3 dl vatten
• 1 msk fryst persilja (1kr)
• 2 msk fryst koriander (2 kr)
• 8 dl blandade kokta bönor, svarta bönor och stora vita bönor (8 kr)
Majskräm
• 1/2 pkt frusen majs, ca 225 g (7 kr)
• 1/2 grön chili (0,5 kr)
• 50 g ost av smakrik sort, t ex Präst, Herrgård (4 kr)
• 1/2 lime, saften (2 kr)

Tortillabröd: 4 st (6 kr)
Börja med att göra bönchilin.
Hacka lök och vitlök fint. Kärna ur den gröna chilin och hacka fint (spara 1/2 av chilin till majskrämen). Hetta upp ett par matskedar olja i en stor kastrull/gryta. Fräs löken mjuk tillsammans med spiskummin och chili i ett par minuter. Se till så att det inte bränns. Slå på krossade tomater och vatten.
Lägg i vinäger, honung, kakao och chipotle och låt sjuda i ca 15 minuter.
Lägg i bönorna, saft av lime och de frysta kryddorna i grytan och låt sjuda i ytterligare 15-20 minuter. Det ska inte koka nu, för då kan bönorna kokas mjöliga utan bara sjuda på svag värme. Smaka av med salt och peppar.
Gör under tiden majskrämen.
Rosta majskornen i en torr stekpanna tillsammans med resterande halva gröna chilin tills majsen har fått lite färg.
Mixa majsen med ost till en kräm. Pressa i lime och smaka av med salt och peppar.
Servera bönchili med majskräm och tortillabröd.

Linsstroganoff
4 portioner
• Kostnad: 9 kr/portion
• Vego: Ja. För vegansk använd vegetabilisk grädde
• Tidsåtgång: ca 30 min
Ingredienser
• 3 dl torkade röda linser (10 kr)
• 1 gul lök (1 kr)
• 2 msk tomatpuré (4 kr)
• 2 dl valfri grädde (10 kr)
• 1 dl vatten
• 1 grönsaksbuljongtärning (1 kr)
• 1 msk soja
• 2 morötter (2 kr)
• 1 dl (ca 8 st) hackade soltorkade tomater (5 kr)
• ris för 4 portioner (5 kr)
• olja till stekning
• salt, peppar
Koka linserna enligt anvisning på paketet.
Hacka lök fint. Hetta upp en stekpanna med olja och stek löken mjuk.
Slå på grädde, vatten och vispa i tomatpuré, grönsaksbuljong och soja. Låt puttra i ca 10 min.
Börja koka riset enligt anvisningarna på paketet.
När linserna har kokat färdigt, lägg i tomatsåsen. Rör om försiktigt. Lägg i de hackade soltorkade tomaterna. Riv i morötterna. Låt stå på svag värme i ca 5- 10 min.
Smaka av med salt och peppar och späd ev med mer vatten/grädde/mjölk till önskad konsistens.
Servera med riset och gärna en sallad.

 

5 feb 2019