Välkommen till Andreas blogg!

Välkommen till min blogg! Jag heter Andreas och är en kille som pluggar på högskolan samt ägnar mig åt flera olika sporter. Som ung testade jag på det mesta. Det var fotboll, ridning, simning och en massa andra saker. När jag blev lite äldre fastnade jag för cyklingen. Detta har jag tävlat en del inom. Just nu är det inte så mycket tävlingar, då mina studier tar mycket av min tid. Men intresset för olika sporter lever kvar. Denna blogg har jag startat för att kunna skriva om just sport och idrott, då främst om cykling, men även för att kunna lufta mina tankar om olika saker. Det kommer säkerligen även bli en del om min vardag som student och en del om mina övriga intressen. Utöver sport gillar jag umgås med vänner, gå på musikkonserter och att laga mat. Många tänker att studenter lagar nudlar, men jag gillar att experimentera med andra sorters råvaror för att få till bra rätter, till låg kostnad. Så det kan hända att jag även delar med mig av det och andra ekonomiska tips!

Satsa på framtiden

30 Dec 2023

Älskar du också känslan av vinden i håret och friheten på två hjul? Jag har grubblat ett tag och ju mer jag grubblar, desto mer rätt känns det. Jag ska öppna franchise i elcykelbranschen!

Varför just nu? Jo, jag tror stenhårt på att elcyklar är framtiden. Med en växande medvetenhet om miljön och en ökad efterfrågan på hållbara transportmedel har elcyklar snabbt blivit väldigt populära. Och här kommer det bästa – allt fler företag inser fördelarna med att erbjuda sina anställda förmånscyklar.

Alla vinner på elcyklar

Jag ser det som en win-win-situation - medarbetare erbjuds hälsosam och miljövänlig pendling, medan företagen bidrar till en grönare planet och friskare personal.

Att starta franchise inom elcyklar är att hoppa på en snabbt växande trend, men det är också ett steg mot en hållbar framtid. Vi talar om en investering som kombinerar passion med profit. Tänk dig att varje dag få arbeta med något som gör en konkret skillnad – både för människors hälsa och för vår planet.

Utveckling såväl som krav ökar i raskt tempo

Dessutom så accelererar den tekniska utvecklingen inom elcyklar. Vi ser allt från ultralätta modeller till cyklar utrustade med avancerade navigationssystem. Kunder idag letar efter kvalitet, hållbarhet och en cykelupplevelse utöver det vanliga. Som franchisetagare har du möjlighet att leverera just detta.

Att driva ett elcykelföretag innebär också att vara en del av en gemenskap - få möjlighet att samarbeta med likasinnade entreprenörer och entusiaster, dela kunskaper och erfarenheter, och tillsammans bidra till en grönare framtid.

Trevliga cykelleder i Sverige

10 Feb 2023

Att ta cykeln för att semestra gör att du kan få se så mycket mer! Du kan besöka platser du inte kan nå med bil så väl som att du hinner se så mycket mer!

Här i Sverige är vi lyckligt lottade då vi har många fina cykelleder, från Skåne i söder till Lappland i norr. 

Att cykla i Sverige är ett av de bästa sätten att upptäcka detta vackra land. Varför inte ta en lång tur längs den fantastiska kustlinjen, eller utforska nationalparkerna i norr? Du kan också besöka Sveriges sjö- och skogsklädda inland, eller få ut det mesta av dess städer med hjälp av omfattande dedikerade cykelstråk.

Norra Sverige

Den svenska sträckan av cykelvägen Östersjön, som sträcker sig häpnadsväckande 2 500 kilometer, tar cyklister från den nordligaste staden Haparanda på den finska gränsen ner till Ystad på sydkusten. Längs vägen kommer du att uppleva allt från sandstränder och forsande floder, till tysta skogar och böljande landskap. Och eftersom du kommer att passera genom många städer och städer kan du hoppa på och av nästan var som helst.

Något längre söderut och västerut ligger Sveriges skidmecka Åre, där du hittar ett antal utmärkta cykelleder. Storulvån går 120 kilometer medan Ullådalen bjuder på några rejäla uppförsutmaningar längs sina relativt korta 32 kilometer. Från Åre kan du åka västerut på den 10 kilometer långa blandade grus- och asfalterade vägen till Duved och Karolinermonumentet.

Mellansverige

Dalarna i Mellansverige har ett brett utbud av cykelleder, där Cykelvasaleden utan tvekan är den mest kända, främst för att den följer samma stig som det världsberömda 90 kilometer långa längdskidåkningsloppet Vasaloppet mellan Sälen och Mora. 

Sveriges västkust

Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelväg och utsågs till Årets europeiska cykelväg 2018. Den fantastiska kustleden är 390 kilometer lång och tar dig hela vägen genom Halland, från Helsingborg i söder, till Göteborg i norr. Var och en av de åtta sektionerna erbjuder bra val när det gäller sevärdheter, ställen att bo och äta, cyklar att hyra och andra bekvämligheter. 

När du cyklar på Sveriges västkust kanske du också vill ö-hoppa i Bohusläns skärgård – färjorna som trafikerar öarna låter dig ta en cykel ombord.

Klarälvsbanan är en annan bilfri led som slingrar sig genom det vackra inlandet i västra Mellansverige. Den 220 kilometer långa rutten har skogar, sjöar och berg, samtidigt som den går genom en rad charmiga byar som Munkfors, Sysslebäck och Hagfors. 

Sveriges östkust

På östkusten hittar du Sveriges äldsta cykelled, den 400 kilometer långa Mälardalsleden, som tar dig runt Mälaren. Leden binder samman ett antal städer, bland annat Stockholm, Södertälje, Eskilstuna och Västerås. Den täcker hela Mälardalen och ansluter även till cykelleden Sverigeleden som ger dig tillgång till ett stort nät av leder på totalt cirka 800 kilometer.

Vikingavägen har inte bara ett fantastiskt namn, det är också en utmärkt 35 kilometer lång led som börjar längs sjön Erken och sedan går söderut mot de medeltida byarna Malsta och Lohärad. 

Du kan också öhoppa med cykel i Stockholms skärgård. Sandhamn är en perfekt dagsutflykt, medan Möja låter dig utforska inlandets skogar och vackra kuster.

Söder om Mälaren, i sydöstra Sverige, kan du prova de bilfria vägarna runt den 87 kilometer långa Göta kanal, som löper längs med Sveriges längsta vattenväg. Den mestadels plana rutten börjar i den lilla orten Sjötorp, som ligger vid Vänern, och slutar i Tåtorp. 

Längre norrut på östkusten hittar du Sveriges Höga Kusten (Höga Kusten), där den 130 kilometer långa Höga Kustensleden tar dig från Hornöberget i söder, till Örnsköldsvik i norr – och genom hela UNESCO:s världsarvslista. Längs vägen kommer du att uppleva lantliga ängar, karga berg, sandstränder och djupa, mörka skogar.

Södra Sverige

Sydostleden tar cyklister från Växjö i Småland till Simrishamn vid kusten på totalt 270 kilometer. Terrängen är lättillgänglig och erbjuder något av Sveriges finaste natur, från sjöar och skogar till orörd kustlinje. 

Ginstleden – Genistaleden – ligger söder om Göteborg och följer Nordsjökusten

Fixa vårservice på cykeln

7 May 2020

Det är bra att se över cykeln lite då och då. Nu när våren är här är det även bra att göra en vårservice av den. Det som är bra att börja med är att tvätta cykeln och det riktigt grundligt. Det går bra at göra med ljummet vatten och rengöringsmedel. Om du vill använda tarka avfettningsmedel, var försiktig med var på cykeln du använder det, då det lätt kan tränga in och lösa upp fett i lager och på andra ställen där fettet gör nytta. Du bör därmed bara tvätta med det på ställen som kedjan och kassett

Efter att du har tvättat cykeln kan du torka av den med en trasa. Passa även på att kolla så att det inte finns lösa muttrar och skruvar. Checka även av att alla delar på cykeln sitter där de ska och att de inte glappar, så som hjul ekrar, pedaler med mera. 

En annan bra sak att se över är drivlinan. I denna så ingår det kassett, kedja och vevparti. Delarna ska vara rena samt att de även ska vara fria från rost samt att de ska vara lagom infettade. 

Däckken på cykeln är med bra att kolla över. Kolla så att mönstret är ok och inte för slitet. Om det är för slitet mönster så kan det ge sämre grepp samt att det skyddar inte lika bra mot punka. 

Kolla också av dina bromsar. Om du har klassiska v-bromsar (fälgbromsar), så titta efter att hela klossen tar ordentligt mot fälgen och att de inte är nedslitna. Om du har skivbromsar, kolla så att det finns belägg kvar. 

Kul med cykelresa

17 Mar 2020

Cykelresa eller cykelsemester blir allt mer populärt och jag förstår varför. Att utforska ett land från cykel är faktiskt ett bra sätt att uppleva det på. Det som är så bra med är att det går att ta cykelsemester i Sverige så väl som i andra länder. 

Mallorca är till exempel perfekt att åka till. Mars– maj och september–november är den allra bästa tiden Det går att bo på allt från enkla ”refugios” och lantgårdar till mer stilfulla hotell när man cyklar på Mallis.

Annars är Norge bra att cykla runt i, då gärna Telemark. Annars finns Bornholm på Danmark. 

Blir en sväng hem i jul

11 Dec 2019

Snart är det dags för lite jullov. Då blir det faktiskt att åka hem till mina föräldrar. Brukar göra det när det är jul, för att få fira lite, äta god julmat (älskar mammas köttbullar) och så umgås med familjen lite. Tycker det är mysigt med jul samt det ska bli skönt med lite ledigt från skolan med!

Kul cykel-fails

2 Sep 2019

Det finns en hel del fails med cyklister på Youtube. Det är rätt kul att se på. Dock är det ju så att det kan gå riktigt illa för cyklister. Det gäller att man respekterar lagar och regler när man är ute och cyklar, särskilt om det är ute i trafiken.

Gäller att ha en bra studieteknik

25 Mar 2019

När det kommer till studieteknik så finns det en massa olika saker att göra eller på olika sätt. Men när man pluggar vid högskolan är det bra att hitta rätt metod för en själv. Bland tips jag själv läst på nätet att göra när man pluggar är att det är smart att plugga innan man sover så bearbetar man det under sömnen. Det är även bra att lära sig allt i delar, för att kunna få in helheten. Ett annat tips är att komma på ramsor eller nonsensberättelser, för då fäster kunskapen bättre. Att plugga på olika platser kan även det vara effektivt för inlärningen. 

Det är även bra att anteckna för hand, det minns man bättre. Samma sak att läsa högt för dig själv. Jobba i grupp kan även det vara effektivt. 

 

 

 

 

 

Hur blir man en vinnare på casino?

12 Feb 2019

Den frågan är vi nog många som ställer oss, och det man funderar på är om det ens är möjligt. Eller, jo det ÄR möjligt, det vet jag för det finns gott om exempel på människor som faktiskt har vunnit pengar. Och ganska mycket dessutom. Som hon den där tjejen som vann jackpott, två gånger på samma spelsajt. Fast sån tur har man väl inte. Jag har suttit och funderat lite på hur man kan göra för att lättare gå med förtjänst på casino, och det jag kommit fram till tänker jag berätta om här. 

Spela lite smartare

Börja med att besöka exempelvis casinokollen.com, en sida som jämför olika casinon. Där kan du läsa om de olika bonusarna som finns tillgängliga och då också välja ut de spelbolag som ger dig bäst bonus. En sida kanske ger en suverän bonus på odds, och en annan ett bra erbjudande på casinot. Eftersom man bara kan få en bonus per spelsida så gäller det att välja rätt typ. Sen ska man naturligtvis inte bränna alltihop på en gång. Spela lite lugnt och se hur det går först. Och gå inte på "Tricket för att vinna på roulette" för det är inget trick alls. Du kanske har hört talas om det förbjudna sättet att spela,att dubbla din insats på röd tills den vinner och sedan byta färg? Det är en gammal strategi som inte alls är förbjuden. Banken på roulette har fördel hur du än väljer att spela, och med insatsgränser så faller hela den strategin. 

Laga mat för under 10 kronor per portion

5 Feb 2019

Att laga mat, utan att det kostar allt för mycket, det är viktigt som student. För att komma bort från att äta nudlar eller kokta makaroner så brukar jag leta efter billiga recept på nätet. Det går att få till en massa god mat, för under 10 kr per portion. Tänkte dela med mig av ett par av dessa recept.

Bönchili med majskräm och tortillabröd
4 portioner
• Kostnad: 10 kr/ portion
• Vego: Bönchilin är vegansk och majskrämen är lakto- vegetarisk. Välj veganskt ostalternativ för att göra majskrämen vegansk.
• Tidsåtgång: ca 60 min
Bönchili
• 1 burk krossade tomater (5 kr)
• 1 gul lök (1 kr)
• 3 vitlökslyftor (1 kr)
• 1 msk spiskummin
• rapsolja
• 1 msk vinäger
• 1 msk kakao
• 1/2 grön chili (0,5 kr)
• chipotle efter smak
• 1/2 lime, saften (2 kr)
• 1 msk honung
• 2-3 dl vatten
• 1 msk fryst persilja (1kr)
• 2 msk fryst koriander (2 kr)
• 8 dl blandade kokta bönor, svarta bönor och stora vita bönor (8 kr)
Majskräm
• 1/2 pkt frusen majs, ca 225 g (7 kr)
• 1/2 grön chili (0,5 kr)
• 50 g ost av smakrik sort, t ex Präst, Herrgård (4 kr)
• 1/2 lime, saften (2 kr)

Tortillabröd: 4 st (6 kr)
Börja med att göra bönchilin.
Hacka lök och vitlök fint. Kärna ur den gröna chilin och hacka fint (spara 1/2 av chilin till majskrämen). Hetta upp ett par matskedar olja i en stor kastrull/gryta. Fräs löken mjuk tillsammans med spiskummin och chili i ett par minuter. Se till så att det inte bränns. Slå på krossade tomater och vatten.
Lägg i vinäger, honung, kakao och chipotle och låt sjuda i ca 15 minuter.
Lägg i bönorna, saft av lime och de frysta kryddorna i grytan och låt sjuda i ytterligare 15-20 minuter. Det ska inte koka nu, för då kan bönorna kokas mjöliga utan bara sjuda på svag värme. Smaka av med salt och peppar.
Gör under tiden majskrämen.
Rosta majskornen i en torr stekpanna tillsammans med resterande halva gröna chilin tills majsen har fått lite färg.
Mixa majsen med ost till en kräm. Pressa i lime och smaka av med salt och peppar.
Servera bönchili med majskräm och tortillabröd.

Linsstroganoff
4 portioner
• Kostnad: 9 kr/portion
• Vego: Ja. För vegansk använd vegetabilisk grädde
• Tidsåtgång: ca 30 min
Ingredienser
• 3 dl torkade röda linser (10 kr)
• 1 gul lök (1 kr)
• 2 msk tomatpuré (4 kr)
• 2 dl valfri grädde (10 kr)
• 1 dl vatten
• 1 grönsaksbuljongtärning (1 kr)
• 1 msk soja
• 2 morötter (2 kr)
• 1 dl (ca 8 st) hackade soltorkade tomater (5 kr)
• ris för 4 portioner (5 kr)
• olja till stekning
• salt, peppar
Koka linserna enligt anvisning på paketet.
Hacka lök fint. Hetta upp en stekpanna med olja och stek löken mjuk.
Slå på grädde, vatten och vispa i tomatpuré, grönsaksbuljong och soja. Låt puttra i ca 10 min.
Börja koka riset enligt anvisningarna på paketet.
När linserna har kokat färdigt, lägg i tomatsåsen. Rör om försiktigt. Lägg i de hackade soltorkade tomaterna. Riv i morötterna. Låt stå på svag värme i ca 5- 10 min.
Smaka av med salt och peppar och späd ev med mer vatten/grädde/mjölk till önskad konsistens.
Servera med riset och gärna en sallad.